Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Η αλήθρια για το μνημόνιο 3 (ΕΔΩ)

Η αλήθρια για το μνημόνιο 3

Αυξήσεις τουλάχιστον κατά 30% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και επιπλέον περικοπές δαπανών σε φάρμακα και στρατιωτικές δαπάνες, προβλέπει μεταξύ άλλων, το Μνημόνιο 3, στόχος του οποίου είναι το έλλειμμα να φτάσει στα 17 δισ. ευρώ το 2011 ή αλλιώς το 7,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, θέτει τον ακριβή προσδιορισμό των μέτρων ενόψει της τέταρτης δόσης του Μαρτίου από το μηχανισμό στήριξης. Προβλέπει τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων στις τιμές λιανικής πώλησης στο 15 με 20 % από 35% σήμερα.

Προβλέπει επίσης την υιοθέτηση του νόμου για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2011 και το άνοιγμα σε τρίτους, παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη με μεταφορά όλων των εξουσιών στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Επίσης, προβλέπεται η σύναψη συμφωνιών παραχώρησης των περιφερειακών αερολιμένων της χώρας. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σχετική έκθεσή της συνιστά στην Ελλάδα επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και αναγγελία, το Μάρτιο, πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων.

Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα, σε γενικές γραμμές, έχει πετύχει τους ως σήμερα στόχους, και προτείνεται στο Eurogroup η εκταμίευση της τρίτης δόσης των ευρωπαϊκών δανείων συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και τα 2,5 δισ. του ΔΝΤ.